Dataopplæring å drømme om
Første opplæringstilbud som møter skoleelevene i september er data. Senere kommer håndverk, søm og kantine som andre tilbud. Det er arbeidsmarkedsbedriften OsloKollega som har påtatt seg det faglige ansvaret.
Tekst og foto: Torger Mogan Bjørnstad
Bruk av data er en del av alles hverdag. Tenk deg å få være med på en reise som går dypere enn å bruke tastaturet eller mobilskjermen. Det er det det legges opp til i undervisningsplanen som går over en måned.
Lions Oslo VBU har etablert samarbeide med OK:data som er en del av OsloKollega AS. De har påtatt seg å gi tilgang til læreplaner, fagpersonell og utstyr.
Hvordan er en PC bygget
For å finne ut det må den skrues fra hverandre, demonteres og så settes sammen igjen. For at maskinen skal bli optimal, må kanskje harddisken og andre enkle komponenter skiftes. Programmer må installeres eller oppdateres. Deltakerne vil lære om feilsøking og hvordan klassiske bruker/PC problemer løses. Elevene skal også lære hvordan de kan lage sin egen gaming-PC samt spill strategier, for å nevne noe fra opplæringsplanen.
– I tillegg blir det både gruppeoppgaver og introduksjon til kretsløpstankegang. Hvorfor gjenbruk og gjenvinning er så viktig, sier Randi Kvissel Haugen fra OsloKollega.
Hun legger til at utstyret blant annet kommer fra Oslo kommune og er datautstyr kommunen ikke lenger har bruk for. Innholdet i utstyret blir først grundig slettet for programvare og innhold før elevene skal undersøke, reparere og oppdatere maskinene til topp moderne PC-er. OK:data/OsloKollega AS er en av Oslos største arbeids- og inkluderingsbedrifter, der Oslo kommune er med som eiere. Selskapet har spesiell erfaring fra å jobbe med unge gjennom UngKollega-prosjektet, og «Gå kjøkkenveien til jobb» i regi av PS:hotel som selskapet også eier. Ikke minst er OK:data en modell som tiltrekker seg mange unge deltagere. Det er fordi de unge opplever at det gir relevant kompetanse og erfaring med tanke på fremtidige jobbmuligheter.