Ikke alle kan senke skuldrene selv om julefreden nå brer seg over landet. Vi ser på desember som en måned fylt av forventninger, godt familieliv og gleder. Men for andre er desember en måned fylt med akkurat de samme vanskelige utfordringene som de sliter med resten av året.

Av: Torger Mogan Bjørnstad

Nyttår er tid for oppsummering – og for å strekke blikket opp og fremover. Hvor står vi nå og hvor skal vi.

— Det har gått noen år siden vi startet Lions Oslo VBU. Målet var å forsterke tilbudene til de som opplever at utfordringene overskygger livets gleder. Slik er det for mange. Kan vi hjelpe noen, gir det livet en viktig merverdi, sier Aril Dahl når vi nå intervjuer han ved inngangen til årets siste uke.

VBU står for Velferdstiltak for Barn og Unge. Mange av de 25 Lions-klubbene i Oslo-området gjennomfører slike. Da man ble enige om en felles «paraply» for noen av de mange tiltakene, kunne man samarbeide bredere slik at flere fikk være med. Det forsto også bydelene der mange etterhvert har blitt gode samarbeidspartnere.

Han forteller at unge og barnefamilier med særlige behov har fått være med på overnattingsturer til Dyreparken i Kristiansand, til Skeikampen, og dagsturer til Langedrag eller Bjørneparken i Hallingdal.

— Ja, det har vært mye spennende å være med på sammen med en flott gjeng deltakere. Turer til Oscarsborg, turer til Tusenfryd, turer til Sørkedalen og til Maridalen, besøk til trampoline aktiviteter, Eventyrfabrikken, Skullerudstua og mye annet ramser lederen av Oslo VBU, Aril Dahl opp.

Han understreker at gleden er gjensidig, og må deles mellom deltakerne, arrangører og Lions-frivilligheten. Det er også viktig å presisere at hver enkelt Lions-klubb har mange tiltak som supplerer dette.

Vil tilby det samfunnet trenger

For to år siden bestemte man seg for å undersøke muligheten til å hjelpe ungdom som er i ferd med å droppe ut av skolen. Helst til ny motivasjon og en vei tilbake til skolehverdagen, eller ut i arbeidslivet.

«Drop outs» var et stort tema i media. Problemet ble presentert som utfordrende, nærmest uløselig og størst i bydelene som deltar i Groruddalssatsingen.

— Vi bestemte oss for å hjelpe til. En kartlegging viste at det allerede var mange gode tiltak drevet av dyktig personell både fra skoler, i bydelene og ellers i det offentlige. Likevel bedres ikke situasjonen særlig. Nye og litt annerledes tiltak var ønsket. Det ble bekreftet av ordfører Marianne Borgen da hun fikk presentert planene under et besøk hos Lions på Rommen, forteller Aril Dahl.

Men det var også andre ting som skulle presentere seg på Rommen – som i resten av verden.

— Ja, det er ikke til å legge skjul på at Covid-pandemiene har gjort en oppstart vanskeligere for oss. Men i 2021 har vi gjennomført et pilotprosjekt med resultater som vi selv karakteriserer som positive. Andre har gitt oss karakteren «suksess», og det er vi selvfølgelig glade for. Vi har også kunnet bruke mye tid til grundige forberedelser.

Ser etter flere muligheter

Lions Oslo VBU disponerer store lokaler på Rommen. Meget sentralt i Groruddalen, rett ved buss og T-bane.

— Her er det lagt ned en imponerende dugnadsinnsats med flere tusen timer. Det er ryddet, malt og satt opp vegger. Lokalene er innredet og tilpasset bruken. Jeg anslår at vi er 80 prosent ferdig. Vi har fått rause gaver med utstyr, selv om noe mangler. Vi håper på bevilgninger som gjør at det siste kommer på plass, sier Aril Dahl.

Ikke alt lar seg løse ved dugnad. Bevilgninger og økonomisk støtte trengs også for å kunne engasjere dyktige faglærere. Økonomien må være sikker og trygg.

Bruk fra morgen til kveld

Lions Oslo VBU vil bruke lokalene optimalt. Hele dagen og gjerne til langt på kvelden.

— Vi har undersøkt med et bredt utvalg elever om hva disse ønsker seg av fritidstilbud etter skoletid, i helger og ferier. Vi vil bruke de fire ulike arbeidsstasjonene knyttet til kantine, data/IT, søm/tekstil og snekker/håndverk. Disse blir utgangspunkt for tilbud etter skoletid og på kveldstid for «voksenkurs», sier han.

«Ungdommens Aktivitetshus» skal være en arena for læring, mestring og integrering som også skal gi rom for avslapping, trivsel og respekt.

— Deltakere, delt inn i aldersgrupper innen spennet 10 til 21 år, skal treffe likesinnede og få mulighet til å utvikle sine ferdigheter, sin vennekrets og utvide nettverket, forteller Aril Dahl.

Aktivitetene skal styrke stolthet og mestringsfølelsen. Når smittesituasjonen tillater det på en sikker måte, er planen at stedet skal være åpent etter skoletid og frem til klokken 20:00. Ungdommen skal selv være med på å bestemme planer og regler, og selvfølgelig tilberede måltidene sammen med en kvalifisert ansvarsperson.

— I ferier og helger har Lions Oslo VBU også muligheter for å tilby bemannet opphold på et par feriesteder drevet av lokale Lions-klubber. Vi har tidligere arrangert helgeutflukter og vet hvor populært dette er, avslutter Aril Dahl.

Han ser frem til å snu kalenderen om til der det står 2022!