Bak spennende overskrifter kan vi lese om at arbeidsledigheten nå er på det laveste nivået siden før pandemien. Det er stor etterspørsel etter arbeidskraft, melder både NAV og Statistisk sentralbyrå. Men det gjelder ikke for alle.

Av: Torger Mogan Bjørnstad

Lions-tilbudet DIN PLAN på Rommen er rettet mot ungdom som ikke finner seg tilrette på skolen. Disse omtales ofte som «dropouts» og mange vil bytte skolebenken mot en plass i arbeidslivet. Men det er slett ikke så enkelt, selv om etterspørselen etter arbeidskraft er stor.

Ungdommene representerer en stor og attraktiv ressurs, særlig om både de og arbeidsgivere ser hva som skal til for å lykkes. Derfor har Lions DIN PLAN utviklet «Work truck» som en del av tilbudet på Rommen.

− Vi har et tydelig mål om at ungdommene som kommer til oss skal få ny motivasjon for skolen, eller finne en vei ut i arbeidslivet. Datakompetanse og særlig kunstig intelligens vil bli stadig viktigere i samfunnet, uansett bransje, sier Paul Pedersen. Han er ansvarlig for å bygge opp et nettverk av samfunnsbevisste databedrifter som ser på ungdom som en viktig ressurs.

Et bredt tilbud denne våren

Det neste kurset på Rommen planlegges med oppstart denne våren. Det vil vare i 6 uker og blir gjennomført i nært samarbeide med videregående skoler. Det største fokuset rettes mot data, men også inneholde aktiviteter innen mote/søm og snekker/håndverk. For første gang vil «Work truck» bli en del av tilbudet.

Mange ungdommer som er lei skolen, vil ut i arbeidslivet. De vil tjene penger. Mye penger! Men de kan for lite om arbeidslivet. De vet ikke hva det er, og vil i praksis være for dårlig forberedt for det nivået de ønsker seg.

Gjennom fokus på hva som kreves for å være attraktiv som medarbeider styrkes deltakerens muligheter for å lykkes. Det vil også inkludere utflukter, hospitering og samarbeid med aktuelle bedrifter.

− De bedriftene vi samarbeider med er ikke redde for å tenke annerledes for å styrke sin posisjon. De har det som en del av ryggmargen. Det gjelder også for medarbeiderne de rekrutterer. De attraktive er ikke nødvendigvis de mest skoleflinke. Utviklermiljøene til for eksempel kunstig intelligens krever å kunne se annerledes, alternativt og løsningsorientert. Det er kanskje derfor de kontakter oss på jakt etter medarbeidere, sier Paul Pedersen.

Nå bygger Lions Oslo VBU opp «Work truck» ressursbanken. Avtaler med flere databedrifter er på plass – og flere kommer. Bedriftene venter på å møte elever fra DIN PLAN. Kanskje vil det være oppklarende for om arbeidslivet er det riktige – eller å fortsette på skolen for å fullføre videregående. Jeg gleder meg spesielt til å følge undervisning og innføringen disse skal få i kunstig intelligens. Der ligger fremtiden, avslutter Paul Pedersen.