− Dette er en helt ny prosess og vi må være lydhøre som kommune, sa Robert Steen, byråd for helse, eldre og innbyggertjenester. Han ønsket Lions Oslo VBU velkommen til innspills møte til den nye folkehelsestrategien for Oslo i perioden 2022- 2030.

Det var Helseetaten i kommunen, i samarbeid med Velferdsetaten, som inviterte på Teams. Det skal utarbeides en ny folkehelsestrategi for Oslo for perioden 2022- 2030. Nå ønsket de innspill fra frivillige organisasjoner, mens kommunen ennå er tidlig i prosessen.

Andre inviterte ressurser kom fra Spillhuset, Kandu, Vålerenga Fotball Samfunn, Guttas Campus, KFUK-KFUM Forandringshuset og kommunalt ansatte spesialister.

Et viktig tema

Blant problemstillingene som vil få fokus i den kommende folkehelsestrategien, og som er særlig spennende for oss i Lions Oslo VBU er denne:

«Hvis vi ser framover til 2030, hvilke grep har Oslo gjort for at enda flere ungdommer deltar og fullfører skole, har gode venner og helsevaner?»

Det kom frem mye spennende og viktig i diskusjonen knyttet til dette.

− Vi må tørre å tenke alternativt, utenfor boksen. Det er viktig med alternative arenaer hvor man kan møte opp og gjør noe. Å være en del av et fellesskap.

− Gode relasjoner er en beskytende faktor. Normal relasjon til “hjelpere” er en suksessfaktorer. Her er frivillige viktige.

− Det må være individtilpassede tilbud. Utnytte skolene som arena på fritiden med ulike tilpassede aktiviteter. Utvikle fritidsjobber som er lett tilgjengelige.

− Det er vanskelig å gjøre noe når utenforskap har gått så langt som til videregående skole. Manges problemer kommer tydelig frem allerede i barneskolen.

− Vi må jobbe mere forebyggende. Gode alternative tilbud kan være med å identifisere de i risikosonen mye tidligere.

Forutsigbarhet for frivilligheten

Frivilligheten, gjennom et stort antall organisasjoner, er viktig som supplement eller alternativ til offentlige ordninger. Men disse hindres unødig av manglende forutsigbarhet og langsiktighet i tilskuddsordningene. Det kom særlig frem at 1-årige tilskuddsordninger medfører mye usikkerhet og midlertidige løsninger.

− De frivillige organisasjonene ba i møtet om at samarbeidet må bli mer forutsigbart. Vi må kunne se finansiering av gode prosjekter som har tillit, over lengre perioder enn år for år, var et budskap som kom tydelig frem.

Veien videre

Lions Oslo VBU er klare og bidrar med glede når det kommer en høringsrunde i mai måned når utkastet til folkehelsestrategi er klart. Høringsperioden til den nye Folkehelsestrategien for Oslo 2022-2030 er åpent 16.mai 2022 til 24.juni 2022.

Deretter vi Byrådsavdelingen for helse, eldre og innbyggertjenester vil gå gjennom innspill fra alle som har bidratt til medvirkningsprosessen.

Det var styreleder Aril Dahl og daglig leder Torger Bjørnstad som representerte Lions Oslo VBU i møtet.