Det ble en intens time da bydel Gamle Oslo inviterte til Frivillighetsbørs. For nå skulle 85 organisasjoner «myldre» med hverandre. Fortelle hva de kan tilby – og spørre om hjelp til udekkede behov. Dette var en pionerarrangement som bare kan beskrives med ett ord – suksess!

Av: Torger Mogan Bjørnstad

Det var da også det Oslos byråd for Kultur, idrett og frivillighet Omar Samy Gamal sa han håpet på i sin åpningstale. Byråden kunne fortelle at konseptet frivillighetsbørs kommer fra Nederland. I Norge hadde Drammen kommune tatt et initiativ i 2019 der det ble registrert 143 avtaler.

− Vi skal bli bedre enn det her i Oslo, sa Omar Samy Gamal.

− I år er det frivillighetens år, og Oslo kommune vil være en god partner for frivilligheten. Vi kan bli mye bedre fremover og det gjør vi blant annet med å teste ut dette konseptet her i Factory Tøyen. Nå skal dere knytte kontakter på tvers av frivillige organisasjoner, sa han.

Et unikt konsept

Lions Oslo VBU var blant de som var invitert og det var ingen ting å si på interessen for å bli med. Under ledelse av Marte Kvam Eide i Bydel Gamle Oslo var det laget en digital oversikt over alle deltakerne, samt hva de tilbyr og ønsker.  Hun anbefalte alle å ta en titt i katalogen på forhånd for å planlegge hvem ville snakke med på frivilligbørs. 

 Det var satt av en time for deltakerne til å bevege seg rundt i lokalet, prate med andre og inngå samarbeidsavtaler. På børsen var det følgende spilleregler:  

  • Samarbeidsavtalene handler om å dele ressurser, og skal ikke omfatte penger. 
  • Det kan avtales at begge parter gir og får av hverandre, eller at kun den ene parten gir til den andre. 
  • Det er mulig å inngå intensjonsavtaler dersom man av ulike grunner ikke har mulighet til å forplikte seg til noe mer på Frivilligbørs.  

 Avtalene ble så registrert av «børsmeglere» fra bydelen. Det var ingen krav om at alle deltakere måtte lage avtaler, men avtalene er et verktøy for å konkretisere muligheter og gjøre at de nye forbindelsene man skaper på frivilligbørs faktisk blir fulgt opp.

Det ble trukket frem et konkret prosjekt som også passer oss i Lions Oslo VBU som hånd i hanske.

En organisasjon meldte at de gjerne ville arrangere turer for barn fra lavinntektsfamilier – mens en annen organisasjon hadde mange barn som gjerne ville ut av bydelen på tur, men som manglet mulighet til det. Match!

Eller Deichman på Tøyen som utvider sine lokaler og trenger å fylle dem på kveldstid med aktiviteter. Det passet Tøyenkoret perfekt, for de meldte behov for et sted å avholde korøvelser om kvelden.

Og hvordan gikk det så med Omar Samy Gamal ønske om å få til flere avtaler enn de klarte i Drammen?

Jo – før kvelden var omme passerte tallet 150 – så da er det bare å gjenta slik vi startet: Suksess!