DIN PLAN arbeidsstasjonene på Rommen har relevant, godt og moderne utstyr. Det kan vi takke Sparebankstiftelsen DNB for. Stiftelsen springer ut fra Norges første sparebank, Christiania Sparebank som ble grunnlagt i 1822.

Av: Torger Mogan Bjørnstad

I år strekker Sparebankstiftelsen DNBs røtter seg 200 år tilbake i tid. Her kan du lese om bakgrunnen og veien frem til i dag.

Men for oss er det enda mer gledelig å kunne fortelle at vi i disse dager igjen har fått en bevilgning. Den gjør oss i stand til å anskaffe det vi mangler for å gjøre arbeidsstasjonene helt komplette, forteller Aril Dahl. Han er styrets leder i Lions Oslo VBU.

Se tildelingsfilmen her:

Historien til Sparebankstiftelsen DNB startet i 1822 med åpningen av landets første sparebank: Christiania Sparebank. Dette var Norges første sparebank, og er banken Sparebankstiftelsen DNB springer ut fra. Banken ble etablert for småfolket, i en økonomisk trang tid, men utviklet seg raskt til en sterk og lønnsom virksomhet.

Det hele startet med noen embetsmenn i Christiania som mente det var for mange fristelser for arbeiderne til å bruke opp ukens fortjeneste. Man hadde behov for en sparebank som ville medvirke til “…Flid, Sparsomhed og Sædelighedens Fremme”. Gjennom sparing skulle man bli bedre i stand til å greie seg selv i dårlige tider, i alderdommen eller ved sykdom.

Ved barneskoler, arbeidsplasser og boliger

Den første sparebanken var åpen kun lørdag ettermiddag, dagen da arbeidsmenn fikk utbetalt ukelønnen. Pengene kunne da plasseres trygt før de ble utsatt for byens fristelser. Da banken senere åpnet filialer, ble disse lagt til barneskoler i byens forsteder, nær arbeidsplasser og boliger.

Banken sørget i 1840 for å få på plass et rammeverk som muliggjorde utdelinger fra sparebankene, og derfra startet en storstilt utdelingspraksis fra sparebanker over hele landet til ulike sosiale og veldedige formål.

Christiania Sparebank ble kjent for sine store donasjoner til byens beste. Pengene ble gitt til blant annet teatre, orkestre, kor, biblioteker, muséer, speider- og idrettsarbeid, sykehus, barne- og gamlehjem og feriekolonier.

Mange mindre har blitt en stor

Etter en rekke større og mindre fusjoner ble Sparebanken NOR etablert i 1990, som en sammenslutning av regionale sparebanker på Østlandet. Det som opprinnelig hadde vært over 100 lokale banker var nå samlet i én sparebank.

I 2002 ble Gjensidige NOR Sparebank omdannet til aksjebank, og det medførte at stiftelsen ble etablert. Bankens egenkapital besto da av sparebankens eget fond og av grunnfondsbeviskapital. Grunnfondsbeviseierne, som hadde skutt inn egenkapital, fikk omgjort sine grunnfondsbevis til aksjer. Sparebankfondet ble gitt til stiftelsen, som med disse midlene kjøpte aksjer i den omdannede banken.

Stiftelsen ble opprettet med 21 millioner aksjer i Gjensidige NOR ASA. Den senere fusjonen mellom DnB og Sparebanken NOR i 2003, gjør at Sparebankstiftelsen DNB nå er største private eier i DNB.

Bok utgis i jubileumsåret

I jubileumsåret fortsetter tradisjonen med å gi støtte til gode formål. Målet er å skape enda mer glede, først og fremst for barn og unge i stiftelsens områder på Østlandet. Det har også blitt utgitt en bok om sparebankenes og sparebankstiftelsenes allmennyttige virksomhet fra 1822 frem til i dag. Boken «Til allmenn nytte. Om gaver, sparebanker og sparebankstiftelser gjennom 200 år», er skrevet av historiker Lars Fredrik Øksendal.

Denne boken gir et innblikk i hvordan gavevirksomheten for norske sparebanker har utviklet seg gjennom de siste 200 årene. Sett ut ifra hvilke allmennyttige formål som har blitt prioritert, gis et bilde av hvordan norske byer og lokalmiljøer har utviklet seg gjennom historien.

Kilde: Sparebanken NOR nettsted.