Mer enn en «hyttetur» Det har blitt kjølig ute. Inne spraker det ivrig fra peisen og varmen fyller rommet. Flagget på gårdsplassen var heist og ønsker oss velkommen. Nå skal vi snart spise middag.

Av: Torger Mogan Bjørnstad. Foto: Hubert Gorczyca.

Vi er på Strandenga, et Lions leirsted ved Mjøsa. Det er Harald Eikrem Tusvik som tar imot oss. Han er vennligheten selv. Vi, det er deltakerne på Lions DIN PLAN, data/IKT kurs som de fem siste ukene har foregått på Rommen.

Nå er vi på tur – og i morgen skal vi videre til NTNU på Gjøvik.

Med oss på turen er Hubert Gorczyca. Han er en kjent og dyktig TV og videofotograf. Hans oppgave er ikke bare å filme oss – han involverer oss. Det vil si at vi er med både foran kameraet og lærer om det som skjer bak. Lyd, lys, fargestyring og redigering.

Etterpå, når 15 minutters filming skal kortes ned til 3 minutter kommer utfordringene på løpende bånd. Hvordan gjør man det? Hubert lærer oss om redigeringsprogrammene. Hvordan virker de og hvordan håndteres de best. Vi har det spennende og moro samtidig som vi lærer.

Lions Strandenga – det er dypt ned

Lions-medlemmet Gunnar Ramdahl har kommet for å fortelle oss om Mjøsa og historie fra Strandenga.

Mjøsa er 132 kilometer lang – og her var det stor fergetrafikk fra 15. århundre frem til 1930. Varer ble sendt til Eidsvoll og med båt videre. Strandenga var blant flere travle laste og lossesteder. Hester tok transporten videre. Slik var det frem til 1935 da det kom veier på begge sider av Mjøsa og biltrafikken overtok for fergene. Nå er det bare Skiblander igjen, forteller Gunnar Ramdahl oss. Det er 165 år siden den ble sjøsatt!

Han forteller at Mjøsa på det dypeste er 400 meter ned. Strandenga ligger på 122 meter over havflaten. Så når vi er tilbake i saltvannskanten ved Oslofjorden, må vi altså 278 meter videre nedover i sjøen for å matche Mjøsas dybde! Det er nesten så vi ikke tør å sovne …

Et mulighetenes samarbeide

Det er ikke tilfeldig at vi reiser til Strandenga. Her er Lions Oslo VBU medlemmer, vi er representert i styret – og hit er vi alltid velkommen så lenge det er ledige plasser.

Det betyr at alle klubbene kan arrangere sosiale turer hit og vi vet at klubbenes offentlige samarbeidspartnere gjerne er med som økonomisk bidragsytere, forteller Paul Pedersen som ivaretar Lions Oslo VBU styreansvar.

På dette stedet er mye lagt til rette for at vi skal trives med aktivitet både på dagtid og kveld. Om sommeren er bading like populært som skøyter er på isen om vinteren!

Lions Strandenga har ikke som mål å tjene penger. Alt arbeidet her skjer på dugnad og deltakerne bringer selv med sengetøy og er med å rydde. Ellers ordner de frivillige resten – inkludert svært god mat!

Det er imponerende, avslutter Paul Pedersen.