Vikingtiden ble en fellesnevner
På Rommen er det full fart med DIN PLAN-undervisning. Det jobbes med å forstå data/IKT, klare snekkerarbeid bedre, og kunne konstruere og sy en drakt. Om ikke lenge er dette kurset ferdig. Da reiser vi til Mjøsa for å kapre et viktigskip!
Datakunnskap, snekkerferdigheter og sømkunnskap. Hva har det med et viktigskip å gjøre lurer du sikkert?
Forklaringen er både enkel og litt komplisert.
— Det var Lions leirstedet på Strandenga ved Mjøsa som satt oss på ideen, forteller Willy Olsen som er ansvarlig for håndverksundervisningen på DIN PLAN på Rommen øverst i Groruddalen.
Alt lå til rette
På kurset denne gangen er det flere flyktninger med bakgrunn fra Ukraina. Disse er rekruttert fra KUBEN skole. Når kurset avsluttes og de skal få sine kompetansebevis vil det skje samtidig som vi drar på overnattingstur til Lions Strandenga leirsted for å feire det.
På Strandenga har de vikingtiden (fra år 800 til 1050) som ett av sine temaer. Stemningen der
blir intens når vikingskipet «Mjøsen Lange» kommer glidende inn i bukta. Men de mangler både kopier av datidens klær og «krigsredskaper». – Derfor, forklarer Willy Olsen og utdyper – Vi tilbød oss å lage så mye utstyr vi rekker og ha med.
— Det gir både mening og god læring. Dessuten viste kursdeltakerne overraskende god interesse da vi spurte dem om deres mening om oppgaven, legger han til.
Edith Stylo har ansvaret for søm og håndarbeid. Deltakerne har lært om mønsterkonstruksjon, hvordan stoff klippes – og blir til plagg som passer. Hun har bred erfaring i faget blant annet fra kostymeavdelingene på NRK og Den norske opera. Dit ble deltakerne også invitert på omvisning.
Den dag i dag er det nesten ingen som klarer den avanserte treskjæringen som vikingene utførte. Søm til klær som beskytter ble selvfølgelig gjort med det, som den gang, var tilgjengelig. Lenger før symaskinene overtok de vanskeligste oppgavene.
Mytene møtes med faktisk informasjon
Vikingtiden kan lett fremstå som en fremmed kultur som vi tror om. Tror vi kjenner historien og hva som skjedde.
— Derfor har vi brukt tid på å lete frem fakta fra vikingtiden. Fakta som viser at det i denne tiden ble bygget allianser med andre fremmede kulturer. Og at nordmenn reiste langt og vidt som for eksempel på Østeuropeiske elver og vannveier til middelhavslandene og Konstantinopel (nå Istanbul).
Selv om de blodige slagene med røverier i England ofte trekkes frem, var det mye mer av fredelig karakter som skjedde i denne perioden.
Jern som ressurs
I viktigtiden sto innlandet for en enorm jernproduksjon. Undersøkelser har vist jernfremstilling ble en betydelig ressurs og handelsvare for innlandsbøndene i tidlig jernalder.
Beregninger anslår at det ble produsert nær 200 000 tonn jern i Sør-Norge i perioden sen viktigtid til middelalderen fra år 950 – 1350 e.Kr.
Harald Hardråde hadde Opplandene og Mjøsområdet, som sine kjerneområder i tillegg til Ringerike. Det var han som reiste til England og ledet slaget ved Stamford Bridge – 25 september 1066. Han hadde med 300 skip og 10.000 mann, men tapte til tross for det. Historisk sett regnes det som slutten på vikingtiden.
— Så her har du litt av bakgrunnen for at vi reiser til Strandenga for å møte «Mjøsen Lange», avslutter Willy Olsen.
Kilder: Intervjuer og Forskersonen.no