Nytt skoleår – alternative muligheter
Skolestart nærmer seg. Snart får vi høre historier om alle elevene som gleder seg. Og de som gruer seg, fordi de ikke er motivert til å fullføre videregående utdanning. Den siste gruppen utgjør cirka 30 prosent og slik har det vært stabilt de siste 20 årene.
Gode skolemiljøer med dyktige lærere sørger for at elever som vil videre i utdanningsløpet gleder seg. Men det gjelder langt fra alle. Knallharde fakta forteller oss at det er 30 prosent som ikke fullfører. Det er et landsgjennomsnitt og andelen i Groruddalen, der Lions Oslo VBU har etablert DIN PLAN er høyere.
«Dropouts» har blitt et fyord – et stigmatiserende fyord. Men et samfunn med ulikheter er også et spennende samfunn. Vi er forskjellige og alle kan ikke sluses igjennom det samme skoleløpet som om det er en trakt.
Mestring, aksept og respekt
Tre ord, som hver for seg betyr mer enn vi tror.
På Nedre Rommen har Lions etablert DIN PLAN. Her får deltakerne et godt alternativ til læring. Målet er at skolelei ungdom skal få ny interesse for skolen, eller finne en vei mot arbeidslivet.
Ideen er å bygge videre på kunnskapen deltakere allerede har, og gi dem positive bekreftelser. Det gjør at de føler mestring igjen, i et miljø med trygge voksne. Vi kartlegger interesseområder og tilpasser ut fra det. Sammen legger vi en realistisk plan for veien videre.
Dermed får deltakerne utvidet kompetanse i det som interesserer dem – og på den måten bygger vi en bro tilpasset veien videre i livet.
De 500 kvadratmeter store lokalene på Rommen (rett ved T-banen) er godt utstyrt for arbeide med sløyd, tekstil og data. Groruddalssatsingen og Sparebankstiftelsen DNB har hjulpet med det. Her er separate samtalerom, kjøkken og egne områder for frokost, lunsj – og slappe av. I tillegg er det lagt godt til rette for språkopplæring for de som har behov for det. Nå vurderes det også å satse på gaming.
Over 60 prosent fullfører
Lions forstår at interessen for fremtiden kan variere, men deltakerne må være motivert for å komme videre i livet. Det stilles krav til fremmøte, for dette er ingen frivillig «ungdomsklubb».
Lions står denne høsten foran sitt 4. kurs. Metodikken treffer godt og erfaringene er gode. Mer enn 60 prosent av de som har begynt, fullfører og går tilbake til skolen – eller finner sin vei mot arbeidslivet.
Samarbeidet med videregående skoler, NAV, bydelenes tjenester og Lions-medlemmer er viktig. Disse er alltid velkomne til en presentasjon og samtale om aktuelle deltakere. Send en mail med kontaktinformasjon til: delta@lionsoslovbu.no
Fakta fra NAV:
Det er tett oppunder 100.000 i alderen 15 til 29 år som ikke er i utdanning eller jobb i Norge. Den klart største gruppen arbeidsledige er de som ikke har fullført videregående, som kun har grunnskole eller som ikke har noen registrert formell utdanning i det hele tatt. Til sammen utgjør disse hele 43 prosent av dem som er registrert som arbeidssøkende hos NAV.