Dro til Veitvet for å gjøre opp
Da Ukeslutt på NRK snakket om ungdomskriminaliteten i Sverige, dro de også innom Lørenskog og Veitvet. Der møtte vi radiolyttere Amir Nqila. Han brydde seg ikke om skolen og hang med folk som han ikke burde vanket med.
Amir Nqila – vanket i en småkriminell gjeng. Han var 14 år og bodde i en barnevernsinstitusjon på Lørenskog. Amir synes livet var litt «trangt» og ville utvide nettverket sitt. Det gikk som det dessverre ofte gjør. Han ble kjent med folk han ikke burde blitt kjent med.
— Slike som drev med småkriminalitet, prøvde narkotika og sånn, forklarte Amir Nqila i radiosendingen.
Men så skjedde det noe …
— I starten av 10. klasse ble jeg involvert i noe «uoppgjort» med en gjeng på Veitvet. Dit dro vi for å sloss og det utviklet seg med knivstikking. Personen vi skulle hevne oss på ble livstruende skadet.
Det ble tatt ut siktelse mot de fleste som hadde vært på stedet – og Amir var ikke noe unntak.
— Politiet kom på døren min. Da var jeg 15 år. Senere ble siktelsen endret til vitne.
Opplevde voksne som en motstand
— Det ble liksom dem mot oss. De kommer for å ta oss, var en utbredt holdning i gjengen.
Hva hadde skjedd om han hadde tatt turen til Rommen istedenfor Veitvet?
På Rommen har Lions Oslo VBU etablert tiltaket DIN PLAN for unge som ikke finner seg til rette på skolen – drevet av trygge voksne med lang livserfaring både fra utfordrende og gode tider.
— Vårt mål er å gi et tilbud som motiverer unge tilbake til videregående skole eller finne en god vei mot arbeidslivet, forklarer Jan Gulseth fra Lions. Han smykker seg med tittelen «pensjonist», og har sin yrkeserfaring fra skoler i Groruddalen.
— Det er nettopp unge som Amir Nqila vi gjerne vil ha tak i før de blir med på det som han opplevde på Veitvet. Her på Rommen har vi tre arbeidsstasjoner som er ment å styrke både mestring og motivasjon. Dessuten spiser vi frokost og lunsj sammen og resonerer over ulike problemstillinger. Hver uke drar vi på en utflukt, forklarer Gulseth.
Resultatene deltakerne oppnår er gode. Til nå har nesten 60 prosent av deltakerne ønsket å forsøke seg på nytt i skolen, eller funnet en god vei videre mot arbeidslivet. For å kunne gi en personlig utvikling er det begrenset med deltakerplasser, men det er opptak hver 5. uke.
— Både skolen, NAV, Barneverntjenesten eller deg selv kan søke om plass hos oss, sier Gulseth.
Han tok riktige grep
Amir Nqila blir snart 20 år og er trygt tilbake på «rett kjøl», men Veitvet knivstikkingen har merket han for livet. Han er klar på at livet hans ville vært helt annerledes i dag hvis han ikke selv hadde tatt grep – og også fått hjelp.
— Barnevernet kom på banen og en psykolog fra Bufetat hjalp meg med å sette min situasjon inn i et perspektiv. Dette var i 10. klasse og jeg var på vei over til videregående. Ikke fokuser på alt som kan gå galt, men på det du kan få til. Alle mulighetene du har, lærte psykologen fra Bufetat meg. Da skjønte jeg at jeg kunne velge og vrake – og få til det jeg ville.
— Hvor lett er det å komme ut av en slik gjeng som du var i , spør programlederen Amir?
— Det er sterke bånd i mange gjenger, så det er ikke så lett. Jeg fikk hjelp til å forstå at jeg trengte en pause for å se de positive mulighetene i livet.
Amir trengte en pause – og det var en trygg voksen der som hjalp med å få livet inn i et perspektiv. Det er akkurat det det handler om. Mange trenger hjelp til å se på livet en gang til. Forstå hva endringer betyr for at de skal lykkes.
— Du må ta nye valg for å lykkes – det er oppskriften, sier han.
Amir Nqila har vokst opp i Lørenskog, gikk ut av Lørenskog videregående skole før sommeren og tar akkurat nå strafferett og arbeidsrett ved Universitetet i Oslo før han skal starte på masterstudie i jus i januar.
— Planen er å bli advokat, smiler 19-åringen.