Kan frivilligheten være frivillig?
Noen stiller opp for barna i idrettslaget eller hjelper en gammel «onkel» med oppgaver kommunen ikke har kapasitet til, mens andre engasjerer seg i rus, omsorg og fattigdom. Frivillighet favner bredt. Dette var et viktig tema som ble debattert under årets Arendalsuke.
Frivillige stiller seg til tjeneste, men det kreves ressurser og penger for å administrere og spille ideelle organisasjoner gode.
60 deltakere lyttet til engasjerende debatt mellom politikere, ideelle organisasjoner og kultur, ledet av Dag Terje Solvang fra DNT.
Frivilligheten er viktig for samfunnet
− Vi må tilrettelegge for at det skal være bra å være frivillig. Du skal trives med det du gjør. Det må bli enklere søknadsprosesser og mindre og enklere rapporteringer. Momskompensasjonsordningen er viktig fordi den gir er frie midler, sa Åse Kristin Ask Bakke. Hun er stortingsrepresentant i Familie- og kulturkomiteen, fra Arbeiderpartiet.
Frelsesarmeen i Arendal var vertskap, og stilte sine lokaler til disposisjon. De konstaterer at det er et økende behov for frivillighet og det må favne bredt med mange ulike tiltak.
− Vi ønsker ikke at de store organisasjonene, slik vi selv er en av, skal få et slags monopol i frivilligheten. Engasjementet må være bredt fra enkeltpersoner og mindre lokale organisasjon til de landsdekkende, sa Kristine Jørstad Bock. Hun er politisk rådgiver i Frelsesarmeen.
Turid Kristensen, stortingsrepresentant i Familie- og kulturkomiteen, Høyre sa at frivillighet er en grunnstein i Norge.
− Men vi står i en krevende situasjon der mange frivillige ikke har kommet tilbake etter pandemien – mange er også slitne. Det skjer samtidig som flere støtteordninger er gjort søknadspliktige år for år – og mer kompliserte. Frivilligheten trenger også langsiktighet, sa hun.
En bred kombinasjon
Frelsesarmeen finansierer sin virksomhet med en kombinasjon av offentlige bevilgninger, arv som er testamentert til dem og gaver.
− Men bak frivilligheten trengs det ansatte – det må man ta på alvor sa Kristine Jørstad Bock fra Frelsesarmeen. Hun trakk frem at ideelle ansatte må ha samme vilkår som yrker det er naturlig å sammenligne seg med.
− Dessuten vi må også ha frie midler for å utvikle våre tilbud ytterligere. Vi får klapp på skulderen uten at de ser den samfunnsjobben vi faktisk gjør, sa hun.
Vil samarbeide bredt
Åse Kristin Ask Bakke fra Arbeiderpartiet slo fast at løsninger bli gode når vi setter oss sammen og utvikler dem.
− Det er skillelinjer politisk, men vi er også enig i mye. Velferdsstaten ble bygget opp med mye frivillighet. Etterhvert er det meste overtatt av staten, men vi må ikke glemme frivilligheten. Frivilligheten må brukes der den er god, sa hun.
Høyres representant slo fast at deres ønske er at frivilligheten bygges nedenfra og ikke styres av det offentlige.
− Ideologisk mener vi frivilligheten skal få gjøre det den vil – ikke bli styrt. Det må være ordninger som stimulerer til det – blant annet å kunne hente penger fra mange steder. Derfor vil vi tilrettelegge for bedre gaveordninger, sa Turid Kristensen fra Høyre
En utfordring for frivillige og ideelle organisasjoner er å sikre frie midler de kan bruke til videre utvikling og organisasjonsbygging. Dette sikrer uavhengighet og fremmer demokratiet, trakk Foundraising Norge frem.
I en tid med høy inflasjon og mindre tildelinger over offentlige budsjetter er utfordringen å finne flere inntektskilder for å kunne møte fremtidens utfordringer sterkere, oppsummerte Siri Nodland, generalsekretær i Fundraising Norge.
Det to politikerne som begge sitter i i Familie- og kulturkomiteen var krystallklare på en ting: Vi er veldig tilgjengelige – inviter oss – besøk oss. Vi vil høre om problemstillingene og vi vil være med å løse dem, sa de nærmest i kor.