Det nærmer seg to måneder siden skolestart og tidligere erfaringer gjentar seg. Det er ingen bedring, for offisielle tall viser at 30 prosent ikke kommer til å fullføre. Det er på landsbasis. I flere bydeler i Oslo er tallene høyere. På Rommen i Groruddalen har vi etablert et tiltak som kan hjelpe.

Av: Max Rodell

DIN PLAN er et tilbud om alternativ og tilrettelagt samarbeide med ungdom som trenger en annerledes mulighet for læring. Samhandling og mestring er viktig i de tre hovedretningene, data/IKT, tekstil/søm og sløyd/snekker.

Samhandling og fellesskap er avgjørende for å lykkes. Derfor møtes vi hver morgen til frokost over en hyggelig prat før deltakerne fordeler seg mellom arbeidsstasjonene. I løpet av en uke er alle innom de tre ut fra egne valg. En dag i uken drar vi på utflukt sammen, forteller Torger Mogan Bjørnstad som er daglig leder på Rommen.

Hver måned starter nye kurs og vil du bli kontaktet for mer informasjon, send en mail til: delta@lionsoslovbu.no

Vi vil gi de som deltar ny motivasjon for retur til skolen, eller en god vei videre mot annen utdanning eller arbeidslivet. Vi har bygget opp et nettverk der vi har gode muligheter for å lykkes sammen med de deltakerne som vil videre etter kursene hos oss, sier Bjørnstad.

Hun jobbet på som en helt

Normen om at alle 18-åringer skal gå på videregående, bør endres, mener 18 år gamle Amalie Tillung. At en elev har droppet ut, er ikke ensbetydende med at denne eleven ikke vil lære eller er lat, skriver hun i et leserinnlegg i Aftenposten. Hun vet hva hun snakker om!

Hele grunnskolen gikk jeg med ADHD og dysleksi uten å vite det, og jeg jobbet på som en helt. Jeg ble veldig sliten av det, og når kravene på videregående ble enda høyere, ble det vanskelig å gjennomføre.

Det føles som at samfunnet bare har feiet oss under teppet og prøver å glemme at vi finnes, skriver Amalie i sin kronikk, der hun også trekker frem mye annet til ettertanke.

Vi heier på henne og tillater oss å trekke frem dette fra det hun skriver:

Kan vi ta et steg tilbake og se på hva samfunnet gjør med tenåringene sine? Kravene til oss har bare økt og økt de siste årene, og antall personer som dropper ut av videregående, er skremmende høye, skriver hun.

Fakta: Selv om vi har sett en svak nedgang de siste årene, har frafallet fra videregående opplæring vært stabilt på cirka 30 prosent de siste 20 årene.

Vi fortjener også respekt

I tillegg til at vi bryter normen om å gå på skole, som er vanskelig i seg selv, får samfunnet et annet syn på oss med én gang. Har man først droppet ut, er det fort gjort å bli stemplet som lat og giddaløs. Hvis man vil bli kvitt det stempelet og prøve å få seg en jobb, er det bortimot umulig på egen hånd. Da tyr man gjerne til Nav, og da blir man gjerne kalt en «naver».

Du kommer altså dårlig ut av det uansett er Amalies konklusjon.

Jan Bøhler mener man i altfor stor grad har latt dropouts seile sin egen sjø.

I altfor mange år har «tidlig innsats» vært læresetninga som skulle hindre frafall – med storsatsing på barnehager og barneskolen. For all del, det er veldig gode tiltak, men man har samtidig ignorert den gruppa det ikke fungerer for. Man kan ikke bare si at alle skal gjennomføre skolegangen, sa han oppgitt da Groruddalens avis intervjuet han.

Jan Bøhler viser til statistikken fra Oslo kommune, som viser dystre frafallstall i enkelte delbydeler, og jevnt over høye tall for hele Groruddalen.

– Det er også en helt tydelig sammenheng mellom områdene med mye ungdomskriminalitet og trøbbel og områdene med mange dropouts, slo Bøhler fast til Groruddalens avis.

Vi kan hjelpe noen

La oss ta et steg tilbake og høre hva DIN PLAN, som vi beskrev først i denne artikkelen, kan tilby?

En gang hver måned er det inntak av et begrenset nye deltakere. At antallet deltakere er lavt betyr at hver enkelt får en personlig og tilpasset veiledning der vi setter oss realistisk mål. Det er DIN PLAN, forklarer Torger Mogan Bjørnstad.

Vi er mye sammen – først frokost og senere på dagen lunsj. Deretter er det samhandling og undervisning på arbeidsstasjonene. Vi drar på utflukter sammen og gjerne en overnattingstur. Alle som fullfører får deltaker- og kompetansebevis.

Tidligere rektor ved Stovner videregående skole kalte DIN PLAN et «langt frikvarter» og han merket bedret motivasjon fra deltakerne som kom tilbake til skolen. For de som søker en vei mot arbeidslivet vil det de lærer på DIN PLAN kunne bety det lille ekstra som hjelper dem foran i køen av søkere i et vanskelig arbeidsmarked.

Både foreldre og ungdommer er velkommen til å ta kontakt. Jeg tror spesielt OT, NAV og lærere bør merke seg dette. De kjenner ungdommene godt og skal ikke være redd for å ta kontakt med oss for en presentasjon av vårt tilbud som både støttes av NAV, Oslo kommune og flere, avslutter Torger Mogan Bjørnstad.

Sjekk www.lionsoslovbu.no og send en henvendelse til: delta@lionsoslovbu.no