8 av 10 mener det bør legges tilrette
Som frivillig organisasjon følger vi nøye med når funnene i det årlige Frivillighetsbarometeret legges frem. 80 prosent av oss mener det er en statlig oppgave å legge til rette for frivillighet. Barometeret kartlegger blant annet atferd, holdninger og interesser.
Av: Max Rodell – foto: Frivillighet Norge/ Birgitte Heneide
Andelen frivillige blant de som er over 60 år øker, mens andelen under 30 år minker, viser barometeret.
De ivrigste, som gjør frivillig arbeid oftest, er de eldste på 60 år eller mere. Der svarer 36 prosent at de er frivillige minst en gang i måneden. For de under 30 år er tallet 18 prosent.
– Dette er ikke noe nytt, men forskjellen er enda større i år. Aldersforskjellen har økt over tid. Det virker som om de eldste er tilbake etter pandemien, mens de under 30 er ikke det, sier Stian Slotterøy Johnsen. Han er generalsekretær i Frivillighet Norge som står bak undersøkelsen. Den ble gjennomført første gang i 2014.
At nordmenn setter frivilligheten høyt, bekreftes også i årets undersøkelse.
– Kulturlivet, idretten, velforeninger og en rekke andre viktige aktiviteter og tilbud er basert på frivillighet, og det er en veldig bra at så mange bidrar med sin innsats, sier generalsekretæren.
Frivillighetsbarometeret bekrefter at befolkningen mener det er viktig at staten legger til rette for et sterkt og mangfoldig organisasjonsliv – hele 77 prosent er enige i en slik påstand. Det betyr at statlige overføringer til frivilligheten er noe folk flest både forventer og mener er god politikk.
Usikre rammevilkår
Statsbudsjettet, som legges frem om litt, vil inneholde både skuffelser og begeistring for frivillige organisasjoner. Noen får tilskudd, mens andre opplever kutt – eller mister bevilgningene de trenger for å opprettholde sin virksomhet.
– En finansieringsform der frivilligheten ikke kan være trygge og langsiktige når det gjelder finansiering, blir umulig å planlegge ut fra. Det gjelder også for oss som driver tiltak som er avhengig av stabilitet for å lykkes, sier Torger Mogan Bjørnstad. Han er daglig leder i Foreningen VBU på Rommen, som blant annet driver DIN PLAN og OPPlevelser.
I en panelsamtale i forbindelse med presentasjonen av Frivillighetsbarometeret ble dette bekreftet. Der var ønsket om mer «forutsigbare rammebetingelser» en gjenganger blant hjertesukkene.
Andre sentrale funn fra Frivillighetsbarometeret:
Den frivillige innsatsen er fortsatt høyest blant foreldre med barn i alderen 6-18 år, hvor deltakelsen er mellom 78 og 80 prosent, som er betydelig høyere enn befolkningsgjennomsnittet.
Medlemskap i frivillige organisasjoner er utbredt; 69 prosent er nå medlem av en eller flere organisasjoner. Videre har 64 prosent deltatt i aktiviteter, 61 prosent har utført frivillig arbeid, og 52 prosent har donert penger til frivillige virksomheter det siste året.
Medlemskap i internasjonale organisasjoner viser en svak negativ trend, og ligger nå på 8 prosent. Donasjoner til internasjonale organisasjoner er på samme nivå som i fjor – 23 prosent.
32 prosent av befolkningen oppgir å ha blitt forsøkt rekruttert til frivillig arbeid det siste året, og bekjente er den vanligste rekrutteringskilden.
Når det gjelder motivasjon, er den viktigste faktoren for å delta i frivillig arbeid «å kunne være til nytte» – 53 prosent av befolkningen slutter opp om denne vurderingen.
(Kilde: Dagens Perspektiv v/journalist Knut Petter Rønne.)