Et voksende problem må løses
Aldri før har så mange unge nordmenn vært utenfor arbeidslivet som uføretrygdede – og andelen skal øke i årene fremover. Sykefraværet øker og stadig flere går over til arbeidsavklaring og skal utredes for å bli uføretrygdet, ifølge NAV. Hvordan kan DIN PLAN hjelpe?
Av: Max Rodell
Det er et utfordrende tema som ble tatt opp i NRK Nyhetsmorgen dit Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna og Høyres nestleder Henrik Aasheim var invitert.
De to kunne høre programlederen konstatere at 8 av 10 ikke kommer tilbake i arbeid etter ett år – og stadig flere av de under 30 kommer aldri tilbake i jobb.
— Tiltakene kommer for seint. Vi må få tak i de unge tidligere, svarte Tonje Brenna. Vi må holde fast på de under 30 år.
— Også om du kan jobbe noe, er det bra for psyken din. Det er en stor økning i psykiske helseplager. Vi må sette inn tiltak tidligere. De unge som får trygd i bunn, må også kunne jobbe en del. Det er bra for helse og psyken, konstaterte hun.
Er DIN PLAN uaktuelt
I flere år nå, har DIN PLAN vært på tilbudssiden med tilbud rettet mot unge som ikke finner seg til rette i samfunnet. For mange ender det med at de dropper ut av skolen og blir en del av et utenforskap som både er farlig for dem selv og samfunnet.
I våre lokaler gir vi tilbud til nettopp denne gruppen. Våre ressurser har kompetanse og motivasjon, vi har topp moderne utstyr for å lære i forskjellige fagretninger og vi har sosiale møteplasser der vi spiser og har de trygge og motiverende samtalene sammen.
DIN PLAN har hjulpet ungdommer tilbake til skolen, eller ut i arbeidslivet – men det er kapasitet til å hjelpe langt flere.
— Dessverre møter vi på rigide regler i våre møter med mulige samarbeidspartnere som NAV og bydelen. De har samme ønsker som oss, men må forholde seg til lover og regler. Faktisk opplever vi at regler har høyere prioritet enn å oppnå resultater for denne utsatte gruppen, sier daglig leder for tiltakene på Rommen, Torger Mogan Bjørnstad.
— I møtene med oss, er byråkretiet villige til å lytte, er enige om at tilbudene fra oss er relevante, og gir oss uforbeholden ros – men så skjer det lite med hjelp til rekruttering, sier han.
— Vi har et tydelig og klart tilbud for å hjelpe unge til å få troen på seg selv, trives med arbeidstrening eller kompetanse for å gå tilbake til skoen, sier Bjørnstad.
Uføretrygd er sykmelding resten av livet
Henrik Aasheim forklarte radiolytterne at uføretrygd i praksis er en livsvarig ytelse som bekrefter at du er for syk til å jobbe.
— Det er uholdbart å gi unge som har 30, 40 år igjen i arbeidslivet en slik tjeneste sa han til lytterne.
— Alle bør jobbe for å få flere til å jobbe litt – eller komme tilbake i arbeid.
Arbeidsorientert uføretrygd vil vi ha, slo Aasheim fast i Nyhetsmorgen og la til at Staten må ansette flere med slike ordninger. Vi må jobbe mye tettere sammen!
— Vi må vise de unge som ikke tror de kan komme inn i arbeidslivet at det er bruk for dem, selv om de kanskje ikke er 100 arbeidsklare.
Det er aldri bekmørkt
— Vi må klare å få tak i folk tidligere og har nå introdusert mange muligheter for det sa Tonje brenna. Hun ramset opp en mengde tiltak de vil ha på plass – uten å nevne samhandling med Frivilligheten som DIN PLAN er en del av.
Brenna mener at bildet er ikke bare er bekmørkt, men vi må fa tak i de unge tidligere.
— De unge tror ikke på sin egen mulighet til å komme inn i arbeidslivet, men de må forstå at situasjonen ikke er bekmørk – de må forstå muligheter var hennes oppfordring.
— Vi må ha et system for de som kan og vil jobbe sa Høyres nestleder Aasheim.
Ingen under 30 år skal bli uføretrygdede utenom i de helt opplagte tilfellene. Vi må ikke snakke ned de med alvorlige helseproblemer presiserte de to ivrige og i munnen på hverandre.
— Vi skal ha større fokus på mulighetene du har, fremfor hvor syk du er avsluttet Arbeiderpartiets Tonje Brenna i Nyhetsmorgen.