Reparasjoner skal gi kompetanse
På Rommen kommer det en ny og annerledes ungdomsklubb med fokus på nysgjerrighet, læring og mestring. Deltakerne skal få kompetanse, glede, og litt lønn ved å reparere utstyr – og selvfølgelig en sosial møteplass.
Det er mange gode fritidstilbud for ungdommer. Særlig er det grunn til å trekke frem idretten med alle sine variasjoner og muligheter.
— Men ungdom er ingen unison gruppe der alle finner seg godt til rette med de samme tilbudene. Derfor vil vi tilby et alternativ tilbud med litt annerledes mål enn andre fritidstilbud, sier Erik Haarseth. Det er han som har tatt initiativet til nyheten som har fått navnet «Ingeniør»-klubben.
Klubben retter seg mot ungdomsskoleelever og vil starte opp et par ganger i uken, etter skoletid. Planen er å hente utstyr som trenger reparasjon og ordne og fikse det, slik at det kan brukes igjen.
— Jeg tror det både vil gi deltakerne kompetanse, mestring og glede.
— Vi skal gå igjennom hva som er galt, hvordan vi skal gå frem for å reparere, se om vi trenger reservedeler, skru fra hverandre og sette sammen. Så leverer vi tilbake til dem som eier det, forklarer Erik. Han er selv ingeniør og har bred erfaring med denne typen tjenester.
Det er de som blir med i «ingeniør»-klubben som skal gjøre jobben. Erik og andre frivillige skal være mentorer.
— Deltakerne vil lære og få kompetanse få på samme alder opparbeider. Det vil kunne gi et viktig forsprang i livet, sier han.
En attraktiv klubb
Planen er at klubben skal starte opp etter sommerferien. Den vil primært rette seg mot unge i ungdomsskolealder. Ungdommens Aktivitetshus på Rommen, som har lokaler og ressurser, tror at samhandling om motiverende tilbud etter skoletid vil skape motivasjon og kunne bidra til økt trivsel – og tro på fremtiden.
Klubbmiljøet vil også omfatte bespisning, aktiviteter som spill, utflukter, fysisk aktivitet og annet.
— Vi har erfart at ungdommen lærer best når læring kombineres med sosial omgang.
— Vi vil selvfølgelig samarbeide ungdomsskolene og deres OT-tjenester. De har god kontakt, først og fremst med foreldre/foresatte, men også med Barnevernet, NAV og andre tiltak om det er ønskelig, sier Erik.
— Dessuten ønsker vi gjerne å samarbeidemed allerede godt etablerte lokale ungdomsmiljøer som Lif Laga, Stovner Leaders/Oslo Bymisjon samt Stovner bydels tilbud Blokk 58.
Det var en tøff tid
Erik blir tankefull når han ser tilbake på sin egen ungdomstid.
— Jeg mistet min mor da jeg var 12 år og flyttet til Oslo. I tillegg til sorgen, ble det inngangen til en vanskelig og tøff tid. Jeg måtte finne en ny struktur i livet. De etablerte vennskapene forsvant og det var vanskelig å etablere nye.
— Såkalte venner var det nok av, men ingen matchet meg eller den utviklingen som lå foran meg. Jeg trivdes hverken med dem, eller i skoleklassen der jeg ble plassert.
Det kan høres problematisk ut, men for Erik ble det også god læring. Læring om at vi alle er forskjellige. Vi preges av omgivelsene vi vokser opp i. Det må vi akseptere, men for å unngå utenforskap, må det utvikles og tilbys mange forskjellige tilbud.
Det selvfølgelige målet er at alle ungdommer skal finne fritidstilbud som gjør at de utvikler sin kompetanse, finner venner og trives.
— Derfor har jeg tatt dette initiativet – og derfor skal vi få til «Ingeniør»-klubben, avslutter Erik Haarseth.