Unikt tilbud for «Drop outs»

Dette er DIN PLAN kursene på Rommen.

Du får denne informasjonen fordi du er en engasjert og dyktig ansatt i Osloskolen. Adressen din fant vi på skolens offentlige webside.

Vi har kommet halvveis i skoleåret og dessverre er det flere elever som har mistet interessen. De møter sjelden frem eller viser liten interesse for å ta til seg kunnskap.

Disse vil vi hjelpe til en fornyet interesse for skolen, eller en vei videre ut i arbeidslivet. Over halvparten av de som har deltatt på våre kurs på Rommen lykkes.

Kursene er på dagtid og bemannes av engasjerte frivillige i kombinasjon med pedagogisk dyktige pensjonerte faglærere. Vi samarbeider tett med videregående skoler, OT, bedrifter og andre ressurser. Det er begrenset med plasser.

Vi har to kursretninger. Det er samhandling mellom disse, men hver deltaker velger sin favoritt: data/IKT eller kreativitet. Glede ved mestring og styrking av egne ferdigheter er det viktigste vi skal lære. Kurset strekker seg normalt over 4 eller 6 uker.

GRATIS FOR DELTAKERNE: Tiltaket er finansiert med midler fra: Bufdir, NAV, Oslo kommune og Groruddalssatsingen. Sparebankstiftelsen DNB, Stiftelsen Scheibler og Anthon stiftelsen.

Kursplanen for 2023:

Kurs 1 – 4 uker fra 27. februar. Slutt 24. mars.

Kurs 2 – 4 uker fra 12 april. Slutt 12. mai.

Kurs 3 – 4 uker fra 18. september. Slutt 20. oktober. (Høstferie 2. 6. oktober)

Kurs 4 – 6 uker fra 30. oktober. Slutt 15. desember. (Juleferie fra 21. desember)

Dette er: Data/IKT

Hva inneholder en datamaskin? Vi skrur den fra hverandre, undersøker, oppdaterer, installerer og bruker den. Kursdeltakerne vil så blant annet lære om koding, datasikring, hacking og kunstig intelligens. Andre aktuelle temaer vil være 3D-modellering, VR (Virtual Reality) og E-sport.

Koding/programmering står meget sentralt i dataverdenen. Derfor skal deltakerne lære om det. Datasikkerhet og hacking blir stadig mer aktuelt. Derfor fokuserer vi på det med dagsaktuelle hendelser, og lærer hvordan man beskytter seg og sine data.

Kunstig intelligens benyttes i dag på stadig flere områder. Også VR er en teknologi som er på sterk fremmarsj. E-sport utvikler både strategiske evner, utholdenhet og datakompetanse.

Miljøer fra NTNU på Gjøvik stiller opp som samarbeidspartnere. Det gjør også bedrifter og andre kompetansemiljøer. Noen ganger kommer de til oss på Rommen – andre ganger besøker vi dem.

Dette er: Kreativitet

Motedesign- og tekstilverkstedet skal inspirere deg som ungdom til å ta vare på og styrke din egen skaperevne, utvikle kreativitet og lære syteknikker som f.eks. redesign og omsøm. Vi skal blant annet jobbe med konkrete design- og stilarter, slik som f.eks. Street Wear/City Fashion, Boho, og andre bærekraftige trender som er aktuelle.

Hva er et reklamebyrå? Hvordan tar de tak i en utfordring, og hva må til for å lykkes?

Hvordan får tryllekunstnere oppmerksomhet? Vi skal også lære noen triks!

Vi blir helt konkrete når vi setter oss ned sammen med en regissør og konstruerer vår egen problemstilling som skal løses. Kanskje er det en «reklamefilm», en problemstilling som skal tydeliggjøres, eller rett og slett noe vi vil løfte frem og skryte av?

Vi utvikler ideen og fordeler arbeidsoppgavene. Hvem tar ansvar for manus, tilrettelegging, filming, lys og lyd, klipping og presentasjoner? Hvem vil være skuespillere? Hvem ordner med sminke og – selvfølgelig – klær/kostymer?

Konstruksjoner og snekkerferdigheter blir også en del av opplæringsprogrammet. Det inkluderer oppsett av «flatpakket» skap og innredning – og Lions-benken, som du kan lese om under.

Dette er: Lions-benken

Vi skal bygge en benk og utplassere den i et aktuelt område. De som setter seg ned på den vil finne informasjon fra QR koder.

Dette er et fellesprosjekt der alle deltakerne er med på å prosjektere, bygge og fylle benken med innhold. Muligheter og tekniske utfordringer skal være spennende, utviklende og gi både læring, mestring og stolthet.

Nysgjerrighet: sammen bestemmer vi oss for hva vi vil utforske. Så begynner jakten på muligheter og historier som skal fylle benken med innhold.  Mye spennende skal samles inn og dokumenteres. Vi lærer oss å skrive manus, fotografere, filme og redigere, slik at informasjonen både er lettfattelig, spennende og gir mening.

Dataforståelse: det meste får man tilgang til ved bruk av QR-koder som skannes i mobiltelefonen. Dataprogrammer til dette må tilpasses, og innholdet må gjøres tilgjengelig.

Snekkermestring: benken konstrueres og bygges av kursdeltakerne som en del av opplæringsprogrammet. Den må være solid, tåle vær og vind – og mye oppmerksomhet.

Slik er en dag

Vi spiser både frokost og lunsj sammen. Noen dager snakker vi om en av livets mange utfordringer. Andre dager evaluerer vi prosjektet og status fordi engasjement og medvirkning fra deltakerne er viktig.

Deltakerne får prøve seg på ulike ferdigheter innen begge kursretninger. Det gir en bredde som øker muligheten for å finne et spesielt interessepunkt vi kan videreutvikle sammen. Hovedtemaet deltakeren har valgt blir forsterket med foredrag og gjennomgang fra besøkende som kommer til oss. En hel dag hver uke er satt av til utflukter, der vi sammen finner spennende reisemål.

I løpet av de to første ukene lager vi DIN PLAN sammen. En realistisk og målbevisst veiviser som vi følger opp og måler oss mot underveis. Det er også satt av plass til idrett og forberedelser til møtet med arbeidslivet.

De siste to ukene jobber vi sammen om å realisere «Lions-benken».

Vi tar hensyn til lovpålagte læreplaner, men kanskje på en litt annen måte enn i klasserommet.

 

Slik kan en tilfeldig valgt uke se ut:

MANDAG 

TIRSDAG 

ONSDAG 

TORSDAG 

FREDAG 

Frokost 

Frokost 

Frokost 

Frokost 

Frokost 

Valgt fagretning: undervisning 

Utflukt: trene/felles opplevelse 

Utflukt hele dagen 

Individuelle samtaler/DIN PLAN 

Valgt fagretning: undervisning 

Lunsj 

Lunsj 

Medbrakt 

matpakke 

God kollega: arbeidslivs trening 

Skolefag 

Forbeholdt samarbeids-partner fra valgt fagretning 

Valgt fagretning: foredrag 

Lunsj 

Lunsj 

Valgt fagretning: undervisning 

Foredrag og resonnement 

Sammen: hva gjør vi neste uke?

Slik er Lions Oslo VBU historien:

Lions er en internasjonal humanitær organisasjon der medlemmene gir av sin tid for å hjelpe andre. Lions er en helt åpen organisasjon for alle, uten hverken politiske eller religiøse føringer – eller noen form for «hemmelige» ritualer.

Lions-klubbene i Oslo-området bestemte seg i 2018 for å samhandle og koordinere sin sosiale innsats overfor barn og unge. Mye var krevende og trengte et bredere engasjement enn fra en klubb. 22 klubber med omtrent 550 medlemmer deltar nå i Lions Oslo VBU

Denne informasjonen gjelder DIN PLAN tiltaket på Rommen. OPPLEVELSER er den andre innsatsen, der det inviteres til dagsturer eller lengre utflukter til spennende mål for lavinntektsfamilier. VBU står for: Velferdstiltak for barn og unge

Nå søker vi deltakere. Hva kan vi hjelpe deg med i rekrutteringsarbeidet? Det er begrenset med plasser, fordi vi er nøye med å opprettholde de kvalitetsmålene vi har satt oss.

Dine ressurser:

For å hjelpe og trygge samarbeidet mellom dere og oss, har vi etablert en SERVICE/REKRUTTERINGSKOMITÉ som består av:

Jan Gulseth – mobiltelefon 909 49 998

Erik Haaseth – mobiltelefon 992 25 178

Willy Olsen – mobiltelefon 906 35 498

Torger Bjørnstad – mobiltelefon 911 82 841

Obs! Både Jan og Willy har skolekompetanse gjennom et helt yrkesliv. Som lærere og alle nivåer videre i skolen. Erik er bedriftsleder som har bred erfaring med lærlinger. Torger er daglig leder på Rommen.

Hvilken informasjon og hjelpe trenger du? Vi kan gjerne møtes på Rommen for en gjennomgang om ønskelig. Ta kontakt med Jan, Erik, Willy – eller Torger.

Takk til viktige samarbeidspartnere:

 

Stovner videregående skole v/ rektor Terje Wold

Undervisningsetaten v/ Eivind Svennar og Hildegunn Ytterli

Kommunale og nasjonale instanser

Spir Kompetanse v/ Andreas Karth Roald

Funkweb v/ Johnny Weseth

OK:data v/ Randi Kvissel Haugen

God kollega v/ Hanne Islund

Alnaskolen v/ Rune Gjeldberg

Abildsø gård v/ Asgeir Føyen

Trygg AV natur v/ Jørgen Moland

 

Flere bedrifter som samarbeider om lærlingeplasser

Og selvfølgelig stiftelser, Bufdir, NAV, Oslo kommune og Groruddalssatsingen som gir oss finansiering.