Artig på feriekoloni
En står og skjelver av kulde etter å ha vært litt for lenge i Mjøsa. En vil stupe uti uten redningsvest. Resten løper rundt og rundt og rundt, mens lille Ruben sitter i gresset og klipper av seg panneluggen. Med andre ord; barna koser seg med feriekoloni på Stendengen.
Vi må tilbake til 1992 og det er journalist Per Hovland som beskriver sine observasjoner.
— Vi bader og koser oss. Ror litt. Leker. Driver med fingermaling og trolldeig. Fredag hadde vi grilling og lørdag reiser vi på skattejakt, forteller Espen Dahl som var reiseleder «den gang da».
Tiden flyr og snart har det gått 35 år siden avisreportasjen som henger i glass og ramme på veggen. Feriekoloni har for lengst skiftet navn til sommerferie opplevelser – og dette året er det Lions-klubbene i Oslo som arrangerer 5 turer hit med 180 deltakere.
Slett ingen lett oppgave når målet er at alle både skal være fornøyde, litt slitne og glade når vi setter oss på bussen tilbake til Oslo.
Dyktige aktivitetsledere
Turene, både nå til Biri og Lillesand, tidligere i sommer, går under fellesbetegnelsen OPP levelser og gir muligheter for langt flere enn de inviterte deltakerne. Blant disse er ungdommer med ulik språkkompetanse som har fått sommerjobb som aktivitetsledere.
Vi har tatt en prat med to av dem. Mohammed Said Haysom er med deltakerne fra Oslo, mens Jostein representerer det lokale Mjøsa-miljøet med sin bostedsadresse i Lillehammer.
— Jeg har bodd i Norge i fem år, men har aldri hverken hørt om – eller besøkt Innlandet før. Her er det helt fantastisk. Stille og vakkert, sier Mohammed mens vi sitter sammen med han ved vannkanten og ser ut over Mjøsa.
— Både båt- og hesteturene rundt Strandenga er det kø for å få være med på. Det samme er det selvfølgelig utfluktene til Hunderfossen eventyr og aktivitetspark. Dessuten gjør vi mye hyggelig sammen på plenområdene her, sier han.
Mohammed sier han har lært at det er viktig å ha et gjennomarbeidet program når man skal gi et godt tilbud til så mange samtidig. Redusert mobilbruk gir frihet.
— Her er det ikke tilrettelagt med internett og vi ber om at mobilen brukes minst mulig. Det gir en slags frihet som både barna og foreldre setter pris på. Det oppleves som en frihet og gjør at man lettere kan slappe av, sier han.
Mohammed er nøye med å tilpasse språkbruken, slik at han blir forstått. Selv har han lært godt norsk, men det gjelder langt fra alle deltakerne.
— Her snakker jeg på mitt morsmål med flere som ikke snakker norsk i det hele tatt. Sammen kan vi lære og forstå når jeg forklarer i en blanding mellom morsmålet og norsk. Det er god læring.
— Kommunikasjon er kanskje noe av det viktigste. Hvordan kommuniserer vi med hverandre for å bli godt forstått, Riktig kommunikasjon er viktig for å ha god kontroll som gir deltakerne riktig utbytte og glede, sier Mohammed.
Skal videre til Slovenia
Jostein Semb er som en veteran å regne på Strandenga. Han kjenner området som sin egen lomme, for her har han stadig vært fra han var 9 år gammel.
— Ja, det begynte da jeg var med på en aktivitetsdag der temaet var Vikinger. Etterhvert fikk jeg være med å arrangere både viktigskipturene og øksekasting. Etter tre ble jeg «forfremmet» til ungdomsleder, fortelle Jostein.
— Oppgavene på Strandenga har vært medvirkende til at jeg har funnet min retning i livet. Jeg liker barna – og barna liker meg. Jeg har gått på idrettsfag og trives sammen med barn og unge. Nå venter militærtjeneste, men først en og en halv måned som assistent i barnehage på Vingrom.
Jostein har også blitt en Lions entusiast. Grunnene er flere og inkluderer ungdomsleirene Lions har hatt på Strandenga der han har blitt kjent med ungdommer fra store deler av verden. Selv har han fått delta på tilsvarende leirer i utlandet.
Og nå går altså turen til Slovenia der lokale Lions entusiaster venter med nok en internasjonal sommerleir.